روش های بازاریابی موتورهای جستجو چگونه است
با اصول بازاریابی موتور جستو آشنا شوید
یکی دیگر از تعاریف در حوضه دیجیتال مارکتنیگ مربوط به موتورهای جستجو شده و آن بازاریابی موتور جستجو یا همان Search Engine Marketing است. بازاریابی موتورهای جستجو که به اختصار SEM نامیده میشود، در مورد کسب نتایج بهتر در موتورهای جستجو بوده و به بررسی آن میپردازد.
توچه: آموزش های این سایت گونهای نگارش میشوند که در راستای تکمیل یک هدف باشند. به همین دلیل در ابتدای مقالاتی که ارتباط هایی با یکدیگر دارند، سطری با عنوان پیشنیاز نوشته میشود که توصیه میکنیم، آن را هم مطالعه کنید، زیرا برخی عناوین ممکن است در این مقاله مطرح شوند اما توضیح کامل آنها در مقاله پیش نیاز باشد. همچنین سعی میکنیم کلمات کلیدی هر مقاله را به صفحه مربوطه لینک دهیم تا شما در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به همه مقالات آن موضوع دسترسی داشته باشید.
پیشنیاز این آموزش: دیجیتال مارکتینگ چیست و چه بخشهایی دارد؟
مروری بر تیترهای این مقاله
بازاریابی موتور جستجو چیست؟
_ بهنیه سازی موتور جستجو
_ پرداخت کلیکی
_ پرداخت کلیکی
تفاوت بازاریابی موتور جستجو (SEM) با بهنیه سازی موتور جستجو (SEO)
_ چرا SEM بدون SEO فایدهای ندارد؟
_ چهزمان تبلیغات PPC به SEO اولیت دارد؟
چگونه یک برنامه برای بازاریابی موتور جستجو بریزیم؟
بازاریابی موتور جستجو چیست؟
برای اینکه یک کسب و کار اینترنتی بتواند روزانه مشتری های جدید و هدفمند جذب کند باید از بازاریابی موتور جستجو (Search Engine Marketing) استفاده کند. این تعریف در بازاریابی اینترنتی، به منظور کسب رتبه بهتر در صفحه نتایج موتور جستجو است. صفحه نتایج موتور جستجو (Search Engine Result Page) به به صورت خلاقه SERP نامیده میشود و برای اینکه شما در صفحه نتایج رتبه بالاتری داشته باشید میتوانید از دو تعریف استفاده کنید.
بازاریابی موتورهای جستجو شامل دو مرحله بهنیه سازی موتور جستجو و پرداخت کلیکی است
در اصل بازاریابی موتورهای جستجو شامل دو مرحله بهنیه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimization) و پرداخت کلیکی (Pay Per Click) است. از آنجایی که موارد مربوط به بازاریابی موتور جستجو معمولا به شکل مخفف نقل میشوند، باکس زیر را برای یادگیری آنها مطالعه کنید.
بازاریابی موتور جستجو – Search Engine Marketing به اختصار SEM
صفحه نتایج موتور جستجو – Search Engine Result Page به اختصار SERP
بهینه سازی موتور جستجو – Search Engine Optimization به اختصار SEO
پرداخت کلیکی – Pay Per Click به اختصار PPC
بهنیه سازی موتور جستجو
بهینه سازی موتور جستجو که در ایران به اشتباه سِئو نامیده میشود (تلفظ صحیح، اِسایاو است اما ما هم برای بهنیه سازی این کلمه در گوگل مجبور هستیم قبل از نام “بهینه سازی” سئو را استفاده کنیم)، یکی از بهترین روشهای سرمایه گذاری بر روی بازاریابی اینترنتی شما می باشد.
اگر شما اصول سئو و بهنیه سازی موتور جستجو یا همان SEO را یاد بگیرید، میتوانید به صورت دائمی برای سایت خود بازدید کننده و مشتری جذب کنید. از همین رو این تعریف در بازاریابی اینترنتی جزء مهمترین ها به حساب میآید. SEO شامل مراحلی است که در آن باعث میشود سایت شما در یک سری کلمات کلیدی رتبههای برتر را در صفحه نتایج داشته باشد. سئو و بهینه سازی موتور جستجو تقلب در نتایج نبوده، بلکه راه و روشی است که به موتورهای جستجو کمک میکند، مطالب سایت شما را بهتر شناخته و اهمیت آنها را درک کنند.
سئو و بهینه سازی موتور جستجو از دو بخش سئو داخلی و سئو خارجی تشکیل شده است
سئو و بهینه سازی موتور جستجو از دو بخش سئو داخلی (On-Page SEO) و سئو خارجی (Off-Page SEO) تشکیل شده است. در سئو و بهینه سازی داخلی شما باید نکات و اصول سئو را درون سایت خود پیاده کنید. برعکس این مورد در سئو خارجی باید مراحلی را خارج از سایت رعایت کنید. سئو داخلی و خارجی کاملا وابسته به هم بوده و برای موفقیت در بهینه سازی موتور جستجو باید هر دو را رعایت کنید. به زودی در سایت دکان وردپرس سری مقالات رایگان آموزش سئو و بهینه سازی منتشر خواهد شد و در آنها به تک تک مراحل بهینه سازی اشاره خواهیم کرد.
سئو و بهنیه سازی موتور جستجو ارتباط مستقیمی با بازاریابی محتوا و در اصل محتوایی که در سایت تولید کردهاید، دارد. شما نمیتوانید فقط سایت را در یک کلمه به راحتی بالا بیاورید، بلکه برای اینکار نیاز به مقالاتی دارید که صفحه اصلی و یا هر صفحه دیگری که قصد دارید در نتایج بالاتر دیده شود را معرفی کند. لینک سازی (Link Building) یکی از روشهای مرسوم برای کسب رتبه بهتر در گوگل است که باعث میشود در یک کلمه سایت/صفحه شما اهمیتش درک شود. این مورد یکی از روشهای سئو خارجی است. چگالی کلمه کلیدی موردنظر در محتوا تولید شده، رعایت نکات نگارشی، بهنیه سازی عناوین و توضیحات متا (Meta Description)، آدرس URL، بهینه سازی تصاویر، استفاده درست از تگهای هدینگ (Heading Tags) و… هم نمونههایی از مراحل سئو داخلی سایت می باشد.
پرداخت کلیکی
دومین قسمت از بازاریابی موتور جستجو که ارتباط مستقیمی با بهینه سازی ندارد، پرداخت کلیکی یا PPC است. پرداخت کلیکی اصلی ترین منبع درآمد موتورهای جستجو بوده و شما میتوانید با پرداخت هزینه در سرویسهای مخصوص این کار، سایت خود را در کلمات کلیدی مورد نظر در رتبه های بالا نمایش دهید. در سرویس پرداخت کلیکی شما به ازای هر کلیکی که روی سایت شما میشود، هزینه پرداخت میکنید نه بر اساس تعداد نمایش آن. بزرگ ترین سرویس پرداخت کلیکی در دنیا در اختیار بزرگ ترین موتور جستجو دنیا یعنی گوگل است.
سرویس تبلیغات Google Adwords جهت انجام خدمات پرداخت کلیکی راه اندازی شده و شما با باز کردن و شارژ کردن حساب خود میتوانید به صورت کلمات کلیدی خود را انتخاب و صفحههای هدف سایت خود را مشخص کنید. بودجه کل و روزانه شما تعیین کننده تعداد کلیکها است. همچنین همه کلمات کلیدی با هم برابر نبوده و در کلماتی که رقابت بیشتر است باید بیشتر بابت هر کلیک هزینه کنید.
در بازاریابی موتور جستجو بیش از ۸۰ درصد کسب و کارها تنها قسمت اول یعنی سئو و بهینه سازی را انجام میدهند زیرا بدون هزینه بوده و در دراز مدت جوابگو نیاز آنها است. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده که کاربران علاقه زیادی به کلیک بر روی تبلیغات گوگل ندارند و بیشتر بر روی نتایج طبیعی (Organic Search) کلیک میکند. تبلیغات گوگل در بین خود نتایج نمایش داده میشود با این تفاوت که قبل از آدرس سایت نشان Ad که خلاصه شده تبلیغات (Advertise) است، دیده میشود.
تفاوت بازاریابی موتور جستجو (SEM) با بهنیه سازی موتور جستجو (SEO)
سئو و بهینه سازی موتور جستجو (SEO) بخشی از بازاریابی موتور جستجو (SEM) بوده و تنها بروی خود سایت و بالا بردن صفحه های آن در موتور جستجو تاکید دارد. اما در بازاریابی موتور جستجو شما باید علاوه بر بهینه سازی، استراتژی برای تبلیغات کلیکی در موتور جستجو داشته باشید. سرویس Adwords گوگل هم پیچیدگیهای خاص خود را داشته و در آن به صورت حرفه ای کلمات کلیدی را انتخاب کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
سئو و بهینه سازی موتور جستجو (SEO) بخشی از بازاریابی موتور جستجو (SEM) است.
همچنین یک تفاوت غیر علمی هم این دو با یک دیگر دارند! سئو و بهینه سازی محدودیتی نداشته و هر کس از هر کجای دنیا میتواند سایت خود را بهینه کند اما سرویس Google Adwords برای کشور ایران در دسترس نیست و حتی زمانی که از طریق شرکتهای واسطه بخواهید این امکان را برای سایت خود بگیرید نباید هیچ نامی از ایران باشد.
دامنه ir. که اصلا امکان ثبت ندارد و حتی اگر حساب را شارژ کرده و باشید و دامنه ایران را وارد کنید حساب شما بسته شده و پول شما هم از دست میرود. همچنین نام ایران در نام دامنه نیز تاثیرگذار بوده و تنها سایت هایی از ایران میتوانند از این سرویس استفاده کنند که دامنه بین المللی داشته باشند.
چرا SEM بدون SEO فایدهای ندارد؟
اگر شما در بازاریابی موتور جستجو (SEM) صرفا تبلیغات کلیکی را درنظر گرفته و روی آن کار کنید و اصلا کاری به سئو و بهنیه سازی (SEO) نداشته باشید، نمیتوانید در درازمدت نتجیه بگیرید. در اصل شما تا همیشه نمیتوانید پول تبلیغات بدهید، حتی اگر هم مشکلی بابت تامین هزینه نداشته باشید، شما کاملا به آن وابسته شده و بدون آن نمیتوانید درآمدزایی کنید.
همانطور که گفته شد اصلا بسیاری از کسب و کارها تبلیغات کلیکی نداشته و صرفا با بهینه سازی در نتایج بالا قرار گرفته و درآمدزایی میکنند. پس نه تنها توصیه ما بلکه تمامی فعالین در این حوضه بر این باورند که شما باید در ابتدا بر روی SEO تمرکز کنید و در صورتی که نیاز به توسعه بیشتر داشتید میتوانید از تبلیغات نیز استفاده بکنید.
چهزمان تبلیغات PPC به SEO اولیت دارد؟
یک سری کسب و کارهای اینترنتی نیاز به مشتری در یک بازه زمانی کوتاه دارند و به دلیل مشکل زمان به تبلیغات کلیکی (PPC) روی می آورند. از آنجایی که سئو و بهینه سازی سایت کاری زمان بر بوده و در بازه زمانی سه تا شش ماه (و در موارد سختتر بیشتر از شش ماه) جواب میدهد، ممکن است کسب و کارهایی زمان را از دست بدهند.
برای این دسته کسب و کارها بهتر است با تبلیغات کلیکی یا همان PPC کار کنند. برای مثال سایتهای خدمات گردشگری بخصوص تورها، در یک زمان خاص برای مثال تعطیلات عید نوروز قصد جذب مشتری دارند. بهترین کار برای آنها تبلیغات از نوع PPC در گوگل است تا به سرعت مشتری های تور گردشگری را جذب خود کنند. طبیعتا برای این دسته خدمات سئو و بهینه سازی جواب نخواهد داد.
چگونه یک برنامه برای بازاریابی موتور جستجو بریزیم؟
در برنامه استراتژی دیجیتال هر کسب و کار اینترنتی باید قسمتی به بازاریابی موتور جستجو (SEM) درنظر گرفته شود. شما برای کسب نتیجه در موتورهای جستجو نیاز به زمان دارید. هیچ وب سایتی در یکی دو روز به صفحه اول نتایج نمیآید و از آنجایی که فاکتورهای زیادی در رتبه بندی دخیل هستند، بالا آمدن در نتایج زمان بر می باشد. زیرا زمانی که شما شروع به کار میکنید، قطعا سایت هایی از قبل بودهاند و یا حتی اگر یک ماه زودتر شما آغاز کرده باشند، از شما جلو تر هستند اما با یک برنامه بلند مدت که سه تا شش ماه معمولا در نظر گرفته میشود، میتوانید به رقبا نزدیک شده و خود را به نتایج اولیه گوگل برسانید.
همانطور که مطرح شد، برنامه بازاریابی موتور جستجو شما وابسته به برنامه بازاریابی محتوا و برنامه شما برای تولید محتوا است. شما در یک سری زمانهای مشخص برای مثال سه روز در هفته در یک ساعت خاص میتوانید زمان انتشار مقالات خود را تعیین کنید. انتشار مقالات در یک برنامه زمانی مشخص و تکرار آن حداقل برای یکماه میتواند سرعت ایندکس شدن (ثبت شدن مطلب در گوگل) را بالا ببرد.
وقتی شما در زمان های مشخص سایت را بروزرسانی کنید، خزندههای گوگل (Google Crawler) با عملکرد سایت شما بهتر آشنا شده و این عامل نسبتا مهمی میتوانید برای وب سایت شما باشد. بعد از ریختن برنامه مشخص برای تولید محتوا باید دانش بهینه سازی موتور جستجو (SEO) را بدست آورید. شما با تولید مقالات مفید و کاربردی و سپس اعمال تمامی تکنیکهای سئو داخلی و خارجی میتوانید در بازه زمانی سه تا شش ماه به نتیجه ای که میخواهید برسید.
توجه داشته باشید که رسیدن به رتبههای بالا در گوگل اصلا یک برنامه مشخص ندارد. در پست مربوطه سئو و بهینه سازی به صورت کامل این موارد مطرح میشود، اما فاکتورهای زیاد رتبهبندی باعث میشود کار برای بالا آمدن سخت تر شود. همچنین بالا آمدن در هر کلمه کلیدی متفاوت است و باید ببینید که رقابت در آن کلمه چقدر است. نکته بسیار مهم در این بخش این است که برای شروع به هیچ وجه با کلمات کلیدی مهم و اصلی شروع نکنید زیرا در همان ابتدا به آن نرسیده و ممکن است کلا نا امید شوید.
برای مثال کلمه کلیدی آموزش آشپزی یک کلمه کلیدی سخت در گوگل به حساب میآید. شما برای اینکه در این کلمه بالا بیایید لازم است ابتدا برای کلمات کلیدی این کلمه تمرکز کنید. مثلا کلمه کلیدی را هدفمندتر کنید. آموزش آشپزی محلی، سنتی، (مکان خاص یا مدل خاص غذا). شما با ریزتر شدن در موضوع میتوانید نتیجه بسیار بهتری در نتایج گرفته و سپس از طریق این صفحات بالا آمده بر روی کلمه کلیدی اصلی تان لینک سازی را انجام دهید.